Už maisto ir vyno įspūdžiai Ispanija neabejotinai yra šalis! Atraskite netikėtą ispaniškų tapų kilmę menas derinti tapas su geriausiais ispaniškais vynais šurmuliuojančiuose šalies regionuose ir pasinerkite į Madrido kulinarinius malonumus.
Prisijunk prie mūsų kulinarinių skonių, tradicijų ir nepamirštamų vyno degustacijų kelionei!
Kas yra tapa ir kaip ji susijusi su vynu?
Žodžio „tapa“ kilmė
Žodis „tapa“ dabar vartojamas kasdien visoje Ispanijoje ir netgi vartojamas tarptautiniu mastu.
Nors vyksta diskusijos dėl pirmojo šio termino įvedimo, dauguma versijų sutaria, kad jo kilmę galime atsekti Andalūzijos regione, pietuose nuo Ispanijos. Pasak gandų, tai įvyko Kadise, kai viešėjo karalius Alfonsas XIII. Per vieną iš įprastų pertraukų karalius paprašė taurės šerio vyno. Tą dieną pūtė stiprus vėjas, o už taurės patiekimą atsakingas padavėjas, bijodamas, kad vynas nepripiltų smėlio, ant taurės uždėjo kumpio griežinėlį kaip „tapa“ (o tai reiškia dangą). Karaliui ši idėja taip patiko, kad jis paprašė šių vynų su ta pačia „tapa“ prie taurės.
Kitas praktiškesnis pasirinkimas yra grįžti į XIII avaldant Alfonsui X, kai žmonės įdėjo mažos maisto porcijos ant vyno taurės kad uždengtų burną, taigi užkirsti kelią uodams patekti į vidų.
Be to, versija apie tapas kilmę yra susijusi su nelaimingų atsitikimų padidėjimu katalikų monarchų valdymo laikais. Siekdamos išvengti kai kurių vežimėlių girtavimo, valdžia įpareigojo tavernos prižiūrėtojus patiektus gėrimus „uždengti“ maisto lėkšte.todėl neįmanoma vartoti alkoholio prieš tai nieko nesuvalgius. Taip improvizuotos vyno ir tapų poros pradėjo vykti.
Tji tikroji žodžio tapa reikšmė Ispanijoje
Ispaniškų tapų ingredientų gali būti begalė ne tik dėl didžiulės Ispanijos gastronomijos kulinarinių patiekalų įvairovės, bet ir dėl to, kad jis skiriasi priklausomai nuo regiono.
Nors tapą galima lengvai apibrėžti kaip nedidelę maisto porciją, kuri patiekiama kaip priedas prie gėrimo, iš tikrųjų ispanams tradiciškai ji turi daug daugiau reikšmės. Tai galima padaryti ryte, per pietus, vakarienei, užkandžiui ar vakarienei. Tai taip pat gali būti stovint prie baro arba sėdint restorane. Iš esmės tai yra džiaugsminga patirtis.
„Tapeo“, tai yra veiksmas, kai einama valgyti tapas gėrimo metu, paprastai daroma geroje kompanijoje, pavyzdžiui, su draugų kompanija. Ar yra geresnis būdas praleisti laiką nei su skaniu vynu, gardžia tapa ir draugų kompanija? Ispanijoje jie įsitikinę, kad to nėra, todėl tapų kultūra jiems yra beveik gyvenimo būdas.
Ši pietuose kilusi tradicija išplito ir tapo vienu iš mūsų šalį lemiančių bruožų. Tačiau, kaip minėjome anksčiau, kiekvienas regionas turi savo unikalų prisilietimą, kai reikia derinti aukščiausios kokybės tapas su vynu.
Tapas Madride
Tapų tradicija Madride
Madridas yra simbolis, kai kalbama apie tapas istoriją ir tradicijas. Visų pirma, Madrido centrinė vieta ir kultūrinio bei politinio centro vaidmuo palengvino keitimąsi idėjomis ir gastronominėmis tradicijomis iš įvairių Ispanijos regionų. Kaip sostinė, ji visada buvo kultūrų katilas, pritraukiantis žmones iš visų tų Ispanijos regionų. Ši įvairovė prisidėjo prie tapas sintezės ir evoliucijos, nes Madride susiliejo skirtingos kulinarinės tradicijos ir skoniai.
19 amžiuje tapas sąvoka tapo labiau paplitusi Madride. Buvo įprasta, kad darbininkai ir vietiniai gyventojai užsukdavo į tavernas ir pasimėgaudavo nedidelėmis lėkštėmis maisto kaip užkandį ar užkandį. Tapas dažnai buvo paprasti ir kaimiški.
XX amžiaus pabaigoje Madride išaugo tapas populiarumas. Gyvybingas miesto naktinis gyvenimas ir socialinė aplinka dar labiau išpopuliarino tradiciją eiti iš baro į barą, pakeliui paragauti įvairių tapų.. Ši „tapeo“ praktika tapo neatsiejama Madrido socialinės kultūros dalimi.
Tikrai svarbu žinoti, kad dabar daugumoje Madrido miesto vietų, kai užsisakysite taurę vyno ar alaus, jums padovanos tapa (įskaičiuota vien į gėrimo kainą). Šis reiškinys ne visada vyksta visoje Ispanijos teritorijoje.
Ikoniškiausių Madrido tapų kilmė ir įdomybės
Madrido stiliaus Tripe Stew (Callos a la Madrileña)
Ankstyviausios nuorodos į šį patiekalą aptinkamos XV amžiaus Enrique de Villena darbe. Tai buvo tipiškas patiekalas dėl savo įperkamumo ir energijos kiekio. Žodis „callo“ reiškia karvės, veršienos ar ėrienos skrandį. 16 amžiaus pabaigoje miesto centre buvo patiekiama šimtai lėkščių troškinio, jei pasisekė, su chorizo, kraujine dešra ar kumpiu. XIX amžiuje jis pateko į kai kuriuos prestižiškiausius restoranus.
Aštrios bulvės (Patatas Bravas)
1960-aisiais prie „Casa Pellico“ ir „Bar La Casona“ durų susidarė legendinės eilės, kurios varžėsi dėl garbės išradęs šį patiekalą. Šiandien abi garsios įstaigos uždarytos, bet Madride galite rasti porciją patatas bravas. Įdomiausia, kad jie visada bus ir skonis kitoks. Kai kurios iš šių įstaigų laiko bravas padažą kaip labai slaptą formulę.
Sumuštinis su kalmarais
16 amžiuje žuvys į Madridą atkeliavo supakuotos dideliuose ledo luituose, bet tik Geležinkelio atvykimas XIX amžiaus viduryje, kai pakrantė priartėjo prie Madrido, užtikrinant, kad žuvys atgabentų geros būklės. Per šį laiką sostinėje taip pat tapo madinga viskas, kas andalūziška: kepta žuvis, flamenkas, spirituotas vynas. Kalmarai buvo sumuštinio pavidalo, o tai buvo pigus ir skanus maistas, suteikiantis pakankamai energijos sunkiai dirbantiems.
Madrido stiliaus sraigės (Caracoles a la Madrileña)
Jų gausa Madrido apylinkėse paskatino daugintis prekystalių, siūlančių šį patiekalą už labai prieinamą kainą. Iki XX amžiaus pradžios tavernos pradėjo patiekti juos kaip tapas ir didesnes porcijas, nes jie tapo tokiu vertinamu patiekalu.
Patirkite aukščiausios kokybės tapas ir vyno derinį Madride
Jei šis straipsnis vilioja jus atrasti nuostabių ispaniškų tapas ir vynų lankantis istorinėse Madrido miesto tavernose ir madinguose vyno baruose, tikrai turėtumėte pabandyti mūsų vyno ir ispanų turas Madride:
Mūsų privati vyno kelionė apima tradicinių ispaniškų tapų, tokių kaip ispaniškas omletas, ispaniškas 100% gilėmis šeriamas Iberijos kumpis ir kiti išskirtiniai gastronominiai patiekalai, derinami su aukščiausios kokybės ispanų vynais, degustaciją. Peržiūrėkite ankstesnius mūsų klientus, kaip atrodo ispaniško vyno ir ispaniškų užkandžių turas Madride:
Įspūdingos ispaniškų užkandžių ir vyno turų vietos Madride
Madridas pastaraisiais metais tapo kulinarijos sūkuriu ir nuolat vystosi. Galite rasti įvairių variantų, pavyzdžiui, barų, smuklių ir restoranų, kur galėsite paragauti geriausių Madrido ispaniškų užkandžių ir vynų.
Tokiame dideliame mieste lengva pasiklysti ir žinoti, kur eiti, todėl galime trumpai apibendrinti ikoniškiausias Madrido tapas sritis:
- Plaza Mayor: Madrido istorinės vietovės viduryje ir kur būtina paragauti kalmarų sumuštinio.
- Huertas (taip pat Barrio de las Letras): Miesto centre šis rajonas garsėja savo literatūros istorija ir gyvu naktiniu gyvenimu. Huertas ir jį supančios gatvės siūlo daugybę tradicinių ispaniškų užkandžių ir vyno barų, kuriuose galite paragauti klasikinės Ispanijos.
- Latina: Šis istorinis rajonas garsėja šurmuliuojančia tapų scena, ypač aplink Cava Baja ir Cava Alta. Jame yra daugybė tradicinių ispaniškų užkandžių barų ir restoranų, kuriuose galėsite mėgautis gardžiais užkandžiais, gyva atmosfera ir gardžiais vynais.
- Malasaña: Malasaña, žinoma dėl madingos ir alternatyvios atmosferos, yra daugybė barų ir užkandinių, siūlančių kūrybingus ir šiuolaikiškus ispaniškus užkandžius. Jį lengva atpažinti, ypač todėl, kad, nepaisant savaitės dienos, daug žmonių susirenka vyno ir ispaniškų užkandžių.
- Chamberi: Chamberí rajonas pasižymi kokybiškais restoranais ir barais. Pastaraisiais metais tai nuolat augo, todėl tai yra viena iš mėgstamiausių Madrileños vietų, kur galima mėgautis tapas su vynu.
- Las Ventas ir Manuelis Becerra: Las Ventas bulių arenos apylinkėse centrinę vietą užima tavernos, kuriose mėgautis jaučio uodega ar ausimi tampa autentiška patirtimi.
Tapas ir vyno poros Ispanijoje pagal regioną
Jei norite visiškai mėgautis unikaliais skaniais tapas Ispanijoje, turite turėti omenyje auksinę taisyklę: regiono vynai labai gerai dera su vietiniu maistu.
Peržiūrėkite šiuos pavyzdžius, kaip geriausiai derinti vyną ir tapas, atsižvelgiant į Ispanijos vyno regioną. Taip pat galite juos patirti mūsų metu Asmeninė vyno ir maisto patirtis.
- Madridas: Sujunkite tipiškas kalmarų sumuštinis su an išskirtinis Gredos Garnacha vynas.
- atgailauti: gurkšnodami mėgaukitės įvairių rūšių ispaniškais sūriais iš smulkių ūkininkų ar vietinių sūrininkų fantastiškas Cava arba Corpinnat putojantis vynas .
- Galicija: Galicija aštuonkojų ar bet kurio kito pikantiško jūros gėrybių patiekalo tinka, kai kalbama apie baltąjį vyną iš Albariño iš Rias Baixas arba Treixadura vietinės vynuogių veislės, kurią galite rasti Ribeiro kilmės nuoroda (DO).
- Jumilla: Neturėtumėte praleisti progos paragauti 100% gilėmis šerto Iberijos kumpio su raudonuoju vynu iš Jumilla, pagaminta iš kvapiųjų Monastrell juodoji vynuogė.
- Andalūzija: Kiekviename jo subregione rasite sultingų patiekalų, kuriuos visada lydi gausus alyvuogių aliejus. Pavyzdžiui, Sevilijos gyventojai ruošia istorinius „soldados de pavía“, kurie yra nedideli menkės gabalėliai, padengti miltais. Granadoje visuose provincijos baruose nemokamai patiekiami „patatas a lo pobre“ kartu su taure sauso „Muscat“ arba „Fino Sherry“, kad galėtumėte mėgautis.
- Kantabrija: Tai jūra siūlo skanius produktus, tokius kaip Santoña ančiuviaišiaurinis bonito, kuris puikiai tinka marmitakoje, ir populiariosios sardinės. Galite pabandyti derinti ančiuvius su stikline Sherry Amontilladogrynas malonumas ir būtinas vyno bei maisto derinys!