
Šampano regionas Prancūzijoje – skaniausia UNESCO svetainė pasaulyje
Šampano regionas Prancūzijoje yra neabejotinai viena geriausiai skonių UNESCO pasaulio paveldo vietų Europoje. Liepos mėn. Mane pakvietė Europos vandens keliai laive „Panache“ – baržos kruizas ant Marne upės ir kanalo, tiesiai per šampano širdį Prancūzijoje.
Daugiau apie mano pirmąjį „Barge Cruise in France“ patirtį galite perskaityti ir kodėl aš įsimylėjau tokį kelionių būdą: „Barge Cruises“ Prancūzijoje – puikios prabangos atostogos ir kodėl tai yra tobulos atostogos epikūro keliautojams.

„Champagne France“ – šampano kalvos, namai ir „Cellars UNESCO“ svetainė
Turiu pasakyti, kad šampanas niekada nebuvo mano mėgstamiausias gėrimas – ar taip pagalvojau. Tačiau šią savaitę šampane, matydamas gražius vynuogynus, apsilankę garsiausių šampano namų ir rūsių pasaulyje, išmokau įvertinti burbuliuojantį gėrimą. Dabar galiu suprasti, kodėl šis regionas tapo UNESCO paveldo svetaine.
Šampano regionas, esantis maždaug 2 valandas į rytus nuo Paryžiaus, yra puiki dienos kelionė iš Paryžiaus. Jei turite laiko, verta išsamiau ištirti šį regioną.


Šampano UNESCO svetainę sudaro 3 vietos: istoriniai Hautvillerių vynuogynai, Ankai ir Mareuil-Sur-Aÿ, Saint-Caise Hill Reims ir Avenue de Champagne bei Fort Chabrol Epernay.
Kiekviena iš trijų dalių demonstruoja esminį šampano gamybos proceso žingsnį: auginti vynuoges ant kalvų šlaitų, gaminti šampaną ir senėti rūsiuose ir platinti visame pasaulyje per garsius šampano namus.
Šampano gamyba
282,37 km² Prancūzijos šampano regiono vynuogynų daugiausia gamina „Pinot Noir“, „Pinot Meunier“ ir „Chardonnay“ – trys vynuogės, kurios yra pagrindinės šampano ingredientai.
Nors „Dom Pérignon“ yra neabejotinai žinomas kaip šampano krikštatėvis, tai, deja, yra miesto legenda, kad jis buvo pirmojo putojančio vyno išradėjas šampane. Pirmasis putojančio vyno paminėjimas buvo 1531 m., Daugiau nei 100 metų iki Dom Pérignon gimimo, ir jį galima atsekti Benediktinų vienuoliuose Saint-Hilaire abatijoje, netoli Carcassonne.


Taigi, kaip gaminamas šampanas? „Méthode Champenoise“ yra šiek tiek sudėtingesnis nei tradicinis vyno gaminimas ir apima daug daugiau žingsnių. Čia yra greita, aukšto lygio „Champagne“ apžvalga.
Padarykite vyno
Po derliaus šampano gamintojas pirmiausia gamina įprastą vyną. Šis vynas kelerius metus gali būti laikomas rezervu, jei ateinančiais metais sumažėtų kokybė. Jei kokybė yra išskirtinė, a Vintage yra paskelbtas. Tai reiškia, kad naudojami tik vynai iš tų metų ir pažymėti kaip vienas vintažas. Jei ne, šampano gamintojas sumaišo keletą vintažų, taip pat keletą vynuogių veislių, kad gautų aukštos kokybės produktą.


2 -oji fermentacija
Kitas yra antroji fermentacija, kuri šampanui suteikia savo parašo karbonizaciją. Po pirmosios fermentacijos apdailos ir šampano gamintojas sumaišo įvairius vynus. Tada vynas išpilamas į butelius, pridėjus šampano mieles ir cukraus. Butelis yra užklijuotas su vainiko dangteliu (pavyzdžiui, ant alaus butelių), kad būtų galima sugauti karbonizaciją, kuri atsitinka, kai mielės valgo cukrų.
Brendimas
Dabar atėjo laikas šampanui subręsti – mažiausiai 1,5 metų. Dauguma šampano ilsisi 2–3 metus, kai kurie net iki 10 metų.
Per tą laiką kiekvienas šampano butelis kas porą valandų pasukamas 90 laipsnių. Kas porą mėnesių buteliai yra pakreipti dar keliais laipsniais ant galvos. Tai užtikrina, kad mieliai gali lengviau maitintis cukrumi, o mielių nuosėdos lėtai nusėda kliūties galiuke iki brendimo proceso pabaigos.
Įdomus faktas: Ar žinojai, kad prieš buteliuko posūkio proceso automatizavimą vienas darbuotojas per dieną pasuko nuo 50–60000 butelių. Ar galite įsivaizduoti?


Išpilstymo/ženklinimo/paskirstymo
Paskutiniai šampano kūrimo proceso žingsniai prasideda nuo šampano pakartotinio butelio. Norėdami pašalinti mielių gyvenvietę, brendimo butelio kaklas yra užšalęs, tada butelis atidaromas, o likusios mieliai iššoka iš butelio. Likęs šampanas lieka buteliuke, kuris vėliau yra užklijuotas tradiciniu šampano kamščiu. Tada butelis yra paženklintas ir paruoštas platinti.
Šampanas nuo sauso iki saldaus:
- Papildomas brutas (mažiau nei 6 gramai likusio cukraus litre)
- Brutas (mažiau nei 12 gramų)
- Ypač sausas (nuo 12 iki 17 gramų)
- Sek (nuo 17 iki 32 gramų)
- Pusiau sek (nuo 32 iki 50 gramų)
- Minkšta (50 gramų)
Avenue de Champagne Epernay
Epernay dažnai žinomas kaip Šampano sostinė, kuri yra tiesa ir netiesa. Nors Châlons-en-Champagne yra Marne departamento (valstijos) administracinė sostinė, Epernay yra neginčijama burbuliuojančio gėrimo sostinė.
Visų dalykų šampano epicentras yra „Avenue de Champagne“ Epernay mieste, kur beveik visi žymūs šampano namai turi savo būstinę iš Moët et Chandon, Pol Roger, Pol Roger, Pol Roger
Antras brangiausias adresas Prancūzijoje po „Champs-Elizee“, „Avenue de Champagne“ yra pagrindinė vieta ne tik bet kuriam šampano verslui, bet ir kitiems prabangaus gyvenimo būdo prekės ženklams.


Ryškiausi šampano namai Prancūzijos šampano regione
Kai kurie iš jų yra buitiniai vardai, o kiti yra paslėpti tikrųjų žinovų brangakmeniai.
Čia yra sąrašas geriausių ir žymiausių šampano namų ir rūsių Šampane, Prancūzijoje.
Moët ir Chandon | Šampano mumė | Našlė CLOVOT | Laurent-Perrier
Taittingeris | Iš Castellanence Pommery | Piper Heidsieck | Šampanė Pannier
Lansonas | Duck-Duchêne | Šampanas Henri Giraud | Šampanas Michel Gonet


„Barge Cruise“ Šampano regione Prancūzijoje su Europos vandens keliais
Mano barža kruizas ant panache palei Marne upę ir Reino-Marne'o kanalas buvo puikus būdas apžiūrėti Prancūzijos šampano regioną.
Turėdami tik 7 keleivius laive ir taip pat daug darbuotojų, šešias naktis buvome palepinti kaip žvaigždės. Remodaloje baržoje buvo visi prabangūs 5 žvaigždučių viešbučio patogumai. „Michelin-Star“ šefas, kuris mus gydė su maloniais patiekalais ir išmanančiais someljė, kurie mums pristatė puikius vynus. Personalas numatytų mūsų norus ir įgyvendins juos, kol net nežinojome, ko norime. O, ar aš paminėjau, kad laive yra sūkurinė vonia?


Kruize „Barge“ per šampaną aplankėme du šampano namus (šampaną Pannier ir de Castellane) ir daug sužinojome apie šampaną, regioną ir putojantį delikatesą. Mes pagerbėme Dom Pérignon kapą ir pasivaikščiojome per vešlius žalius vynuogynus.
Buvo įdomu pamatyti, koks svarbus šis produktas yra šiame regione ir kaip jis daro įtaką tiek daug kasdienio gyvenimo aspektų. Patirti šampano regioną „Panache“ laive yra tikrai prabangios atostogos, kurių niekada nepamiršite.
Jei norite sužinoti daugiau apie mano „Barge“ kruizą Prancūzijoje, mano straipsnį galite perskaityti čia. Arba galite sužinoti daugiau informacijos/užsisakyti savo kelionę tiesiai į Europos vandens kelių svetainę.
Prieš atvykdami į Prancūziją, nepamirškite šių 3 svarbių punktų:
Šampano regionas Prancūzijoje – UNESCO Pasaulio paveldo svetainė parašė Maria Haase už Europeupclose.com.
Vėliau – šampano Prancūzija

