Kiekvienais metais visas pasaulis švenčia šampaną maždaug šį mėnesį spalį, minint Pasaulinę šampano dieną. Pakelkime taurę ir atraskime viską, ką reikia žinoti ir pamėgti apie legendinį prancūzų vyną. Ne taip, kaip bet kuris kitas putojantis vynas!
Šiame straipsnyje mes jums pasakysime viskas, ką reikia žinoti apie šampaną:
- Kuo šampanas skiriasi ir kodėl jis toks ypatingas?
- Kur ir kaip gaminamas šampanas?
- Kokios yra skirtingos šampano rūšys?
Raskite atsakymus į dažniausiai užduodamus klausimus.
Kuo šampanas toks ypatingas? Žinokite jo istoriją
Yra daug įvairių stilių putojančių vynų įskaitant Prosecco, Cava, spumante, Lambrusco, Trentodoc… bet turėtumėte žinoti, kad jie yra ne šampanas. Kuo jie skiriasi? Visų pirma abejojame, ar bet kuris kitas vynas, be šampano, gauna tokį pavadinimą „Karalių vynas ir vynų karalius“. Šampanas pasiekė savo legendinis statusas nes Prancūzijos karaliai, karūnuoti Reimse Šampanės regione, karūnavimo ceremonijose vaišindavo šampano vynu. Netrukus juo tapo a statuso, prabangos ir šventės simbolis. Vis dar ir dabar tai tebėra gėrimas, kuris dažnai rezervuojamas ypatingos akimirkos ir šventėsnešantis didybės ir rafinuotumo jausmą.
Be to, tuo pačiu pavadinimu gali būti tik putojantis vynas, pagamintas Šampanės regione Prancūzijoje. AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) yra nacionalinis pavadinimas, kuris saugo Šampano pavadinimą vyno gamybos ir gamybos procesas. Jei matote šampaną iš bet kurios kitos šalies ar net regiono, vadinasi, tai nėra tikras dalykas… atsiprašome, kad jus nuvyliau.
Kur gaminamas šampanas?
Kaip paaiškinta anksčiau, šampanas yra kilęs iš Prancūzijos regiono, kuris jam suteikia pavadinimą: Šampanas. Tai yra esantis franko šiaurės rytuosee, tik apie 90 mylių į rytus nuo Paryžiaus. 5 subregionai sudaro šampaną; kiekvienas iš jų garsėja tam tikros rūšies vynuogių auginimu:
Šampanės regionas, be kerinčio kraštovaizdžio ir vaizdingų kaimų, yra ypatingas dėl savo Cru klasifikavimo sistema (Kruo skalėįsteigtas 1919 m.), kuris suskirsto Šampano komunas į tris kategorijas. Atsižvelgiant į tokius veiksnius kaip dirvožemio sudėtis, vieta, klimatas ir vynuogių veislės, bus skirtingi kaimai „Grand Cru“, „Premier Cru“ arba „Autre Cru“nuo didesnio iki mažesnio procento vynuogių kokybė.
Kaimai, pasiekę a tobula 100% balas pažymės jų šampaną „Grand Cru“ – išskirtinumas, skirtas tik 17 komunų. Kitaip tariant, „Grand Cru“ šampanas yra tobulumo sinonimas. Be to, „Premier Crus“ reitingas yra nuo 90 iki 99%, o kiti „Crus“ gaus 80–89% reitingą. No Cru reitinge yra žemesnė nei 80%..
Iš kokių vynuogių gaminamas šampanas?
Iš esmės šampanas yra maišytas vynas. Yra trys pagrindinės veislės: Chardonnay, Pinot Noir ir Pinot Meunier. Nors Chardonnay sudėtyje yra baltųjų vynuogių, Pinot Noir ir Pinot Meunier – juodųjų vynuogių. Daugelis (jei ne dauguma) šampano yra šių trijų rūšių vynuogių mišinys. Kiekviename iš minėtų šampano subregionų auginama tam tikra vynuogių rūšis. Atitinkamai, nors Montagne de Reims gamina puikų Pinot Noir, Côte des Blancs išsiskirs išskirtinėmis Chardonnay vynuogėmis. Tuo tarpu Pinot Meunier yra žvaigždžių vynuogių veislė Vallée de la Marne.
Kaip gaminamas šampanas? Pagrindiniai žingsniai, kuriuos turėtumėte žinoti
O taip, „Šampeno metodas“ (taip pat vadinamas „Tradiciono metodu“). Štai kur iš tikrųjų slypi šampano magija. Tai sudėtingas gamybos būdas gali būti ilgas ir kruopštus, tačiau pateiksime jums greitą santrauką:
Derliaus nuėmimas paprastai prasideda rugsėjį, didžiausio sunokimo metu. The vynuogės skinamos rankomis kad būtų naudojami tik geriausi vaisiai. Tada po spaudimo ir fermentacijos skirtingi vynai sumaišomi ir išpilstomi į butelius su a cukraus ir mielių mišinyskuris sukelia antrą fermentaciją butelio viduje. Kaip tik dėl to šampanas išsiskiria kaip vienas iš nedaugelio vynų, kuris fermentuojamas išpilstytas į butelius. Šios fazės metu cukrus ir mielės reaguoti kartu, todėl susidaro CO2, kuris galiausiai sudaro burbuliukus.
Buteliai yra laikomi horizontaliai ir bus sendinti mažiausiai 15 mėnesių (pagal įstatymą) arba ne trumpiau kaip 3 metus. Kai vynai brandinami, pasiekiame vyno fazę „remuage“ arba mįslė. Šioje fazėje, kai buteliai palaipsniui apverčiami ir verčiami žemyn, kakle kaupsis anglies dioksidas ir nuosėdos (iš negyvų mielių ląstelių). Vėliau, per vadinamuosius „išsivalymas“ Prancūzų šampano gamintojai užšaldys kaklelį, tada nuims dangtelį, kad slėgis išstumtų sušalusias nuosėdas. Po to, a dozavimas (vyno ir cukraus mišinys) pridedama saldumui reguliuoti. Galiausiai, paskutinį žingsnį sudaro kamštelio uždėjimas ir voilà, galite mėgautis šampanu!
Kodėl šampanas renkamas rankomis?
Šampanas yra vienas iš keletas likusių vyno regionų, kad vynuogių derlius būtų nuimamas rankomis. Pagal teisės aktus vynuogių kekės spaudimo centrą turi pasiekti visos. Šiandien derliaus nuėmimo mašinos veikia kūlimo principu, kai purtomi vynmedžiai, kad nukristų ne tik kekės, bet ir vynuogės. Todėl Vienintelis būdas skinti visas, nepažeistas kekes – nuimti derlių rankomis.
Kiek šampano rūšių egzistuoja? Žinokite juos visus!
Pagal tai yra įvairių šampano stilių senėjimo laikotarpis, vynuogės ir saldumo lygiai:
Ką reikia žinoti apie Champagne blanc de noirs:
Priešingai nei Champagne blanc de blancs, šio tipo šampanuose yra tik tamsios odelės vynuogėspvz., Pinot Noir arba Meunier.
Blanc de Blancs šampanas:
Kaip rodo pavadinimas, gaminamas tokio tipo šampanas išskirtinai iš baltųjų vynuogių: ypač Chardonnaybet kartais ir Pinot Blanc, Pinot Griggio ar kitų baltųjų vynuogių veislių šampanėje.
Viskas apie senovinį šampaną:
Senovinis šampanas susideda iš vynuogių, surinktų viename išskirtiniai metai. Tikslas yra parodyti unikalus to konkretaus derliaus charakteristikos, todėl butelio etiketėje nurodomi konkretūs derliaus metai. Paprastai jis pasirenkamas ypatingoms šventėms, kad patirtumėte ypatingą puikus metų derlius.
Nevintažinis šampanas:
Skirtingai nuo senovinio šampano, ši šampano rūšis (taip pat vadinama cuvée) maišo įvairių metų vynus. Čia vyndariai siekia sukurti nuoseklų namų stilių. Tikslas yra suteikti a nuoseklumas pagal skonį ir stilių bei įamžinti a firminis vynas.
Šampano rūšys pagal saldumą:
Jums pasisekė, etiketėje ant buteliuko „dozėje“ nurodytas cukraus kiekis. Ten pamatysite, kokio saldumo lygio yra jūsų vynas žiauri gamta (labai sausas) iki minkštas (labai saldus). Tarpu tu turi extra brut (sausas), brut, sek (šiek tiek saldus), pusiau sausas (saldus) ir minkštas (labai saldus). Be to, etiketėje taip pat yra informacija apie alkoholio kiekį, AOC „Šampanas“, tūrį (l, cl arba ml), šampano prekės ženklą ir kitas nuorodas, kurios yra privalomos ant šampano butelio.
Kokie yra geriausi maisto deriniai su šampanu?
Dėl šampano universalumo jis yra puikus įvairių maisto produktų kompanionas. Čia galite susipažinti su kai kuriomis klasikinėmis poromis, kad pagerintumėte savo ragavimo patirtį: Austrės ir rūkyta lašiša nuostabiai dera su šampano rūgštele, vištiena (ypač keptas ir traškus) puikiai dera su burbuliukais, sūris lentos (ypač Camembert ir Brie) ir desertai, ypač braškiųkurio natūralus saldumas puikiai dera su šampanu.
Kokia proga galima išgerti šampano?
Šampanas yra tinka bet kokiam renginiui ir progaidėl to nėra jokių abejonių! Ką tik gavote paaukštinimą? Švęskime su šampanu! Tai padėka? Koks geresnis vynas, tinkantis prie vištienos, nei šampanas? Tu tuokiasi? Paruoškite skrebutį su geriausiu šampanu! Ypač Naujųjų metų, Kalėdų, Valentino dienos ar ypatingų gimtadienių proga: šampanas – geriausias pasirinkimas…su šampanu niekada nesuklysite!
Tačiau saugokitės tų pagirių! Saugokitės šampano ir imkitės atsargumo priemonių, kad išvengtumėte erzinančių pagirių, ar turėčiau pasakyti: „Gueule de bois“? Turėtumėte tai žinoti šampanas greičiau patenka į galvą nei kiti alkoholiniai gėrimai. Dėl burbuliukų greičiau pajusite girtumo poveikį. Šampano CO2 pradės konkuruoti su deguonimi jūsų kraujyje, o tai sukelia galvos svaigimą. Taigi, būtinai hidratuokite!
Kada ir kur švenčiamas šampanas?
Kiekvienais metais maždaug spalio mėnesį šampano mėgėjai iš viso pasaulio švenčia šampaną, pažymėdami Pasaulinė šampano diena. Nėra taisyklių, kaip švęsti: baruose, restoranuose, socialiniuose tinkluose… nesvarbu, kur ir su kuo. Tiek dideli, tiek maži pakels taurę, įamžindami šampaną ir jo ypatingą palikimą. Jei norite sužinoti daugiau apie jos šventę, apsilankykite oficialioje šampano svetainėje, kur rasite visus jums artimus renginius.
Svarbiausia žinoti: kaip atidaryti šampano butelį?
Pirmiausia nuimkite foliją ir atlaisvinkite vielos narvelį, kad atidengtumėte kamštį. Tada pakreipkite butelį 30-45 ° kamputoliau nuo savęs ir kitų. Nenorite, kad butelis būtų nukreiptas į ką nors, kai iššoka kamštis. Tai darydami norite tvirtai laikytis kamščio. Dabar pasukite buteliuką, lėtai sukite, kad atlaisvintumėte kamštį. Idėja yra švelniai ištraukite kamštį iš butelio kakliuko kad jis išeitų švelniu atodūsiu, o ne sprogstamu popsu. Galiausiai supilkite šampaną į taures (švelniu kampu, kad nesusidarytų per daug putų) ir mėgaukitės! Jei norite jį perkelti į kitą lygį, išbandykite techninis kardas: Atidarykite buteliuką kardu, stumdami jį palei buteliuką, kad nuplėštumėte kaklo viršų. Ir voilà, galite mėgautis savo šampanu kaip profesionalus vyno žinovas!